måndag 26 mars 2012

Adventures in Alberta

Vilken otrolig resa vi varit på, jag och Anette! Vi har hunnit med så mycket, och sett så vackra delar av Kanada! En sak som jag insåg under resan är att Kanada är stort!

Lite basic-facts: Kanada består av 13 "delstater", 10 provinser och 3 territorier. Jag bor i provinsen British Columbia, BC. Jag och Anette hade bestämt oss för att utforska en annan provins, Alberta, som ligger alldeles intill BC. Men nu är det ju så att Kanada är så stort, så det tog oss 15 timmar med buss att åka från Vancouver i BC till Calgary i Alberta. Och då åkte vi bara genom en pyttedel av landet! Kanada är STORT!
Vår resplan.

Nu kommer reseberättelsen, med massor av bilder, som vanligt :)
I onsdags träffades två förväntansfulla flickor på busstationen i Vancouver. Vi var ute i god tid, så medan vi väntade på bussen läste resguider, kollade biljetter och pratade om allt roligt vi skulle göra. 
Äntligen på väg! Här är vi någonstans i mitten av BC, på ett av alla stopp efter vägen. 15 timmar kan gå väldigt långsamt, men med rätt sällskap så går de snabbt förbi :) Väldigt trötta klev vi av bussen i Calgary på torsdag förmiddag. Inte mycket till sömn hade det blivit... Promenaden från busstationen till vårt hostel piggade som tur var upp oss betydligt, det är svårt att vara trött när blöt snö blåser kring ansiktet. Calgary visade kanske inte upp sig från sin bästa sida, med snöstorm och minusgrader hela första dagen...
Calgary hade OS 1988, så vi ar ju tvugna att checka torget där prisutdelningarna hade varit. Fullt med modern (konstig?) konst.
 
Hela torget var täckt av gatstenar med namn. Kanske på olympiska hjältar?
 
För att undvika snöstormen, gick vi på västra Kanadas största museum! Vi såg allt från gamla affischer som gjorde reklam för Kanada, för att få folk att flytta hit...
 till indiantält...
 och självlysande stenar. Ett stort museum med andra ord!
 Efter det blev det shopping och utforsking av downtown!

 Fort Calgary på fredagen
 Anette testar polisuniform
 och jag blev överkörd av ett tåg
 sen tog vi en tur gammal bil :)
 Calgary är mest känt för sin årliga cowboy och rodeo-festival The Calgary Stampede. Vi gick och kikade på Stampede-området, men det var väldigt öde nu...
 Och väldigt kallt
 Bra då att Calgary har ett gångsystem inomhus. +15 walkway. Det gillas starkt!
 Sen gick vi på bästa restaurangen i chinatown!
 och tog ett iskall dopp i floden!
 Calgary skyline
 Efter tre dagar i Calgary sa vi hejdå till hostelet och begav oss mot the Rockies istället!
 Bussturen tog oss först genom prärien, väldigt platt
 och helt plötsligt såg vi bergskedjan i horisonten. Klippiga bergen var en häftig syn, berg så långt man kan se!
 Vi åkte till Banff, mitt inne i Rocky Mountains. Det var så fint där! Berg åt alla håll och en supermysig stad. Kan hända den finaste lilla stad jag sett. Otroligt vackert!
 Jag och Anette på en bro
 Det finns alltid plats för dessert :)
 Vi tog en häst och släde tur och såg ännu mer berg!
 På väg mot de varma källorna på kvällen såg vi en otrolig solnedgång över bergen
 The upper hot springs! 39 grader varmt vatten, kall luft, stjärnklart och utsikt över bergen, gjorde detta till en succé. Vatten värmt i underjorden, fullt av mineraler. Så härligt!
Söndagen spenderades till störta delen i buss, med en helt otrolig utsikt där vi åkte genom Rocky Mountains. Hit kommer jag med all säkerhet tillbaka!

3 kommentarer:

  1. Tak for en dejlig tur.. Det var så roligt :)Også tak for et dejligt indlæg. Tror jeg bruger lidt inspiration fra din blog til når jeg skal skrive min egen :)

    SvaraRadera
  2. Ser ut att ha varit en riktigt häftig resa. Klippiga bergen är i sig ett starkt varumärke. Nästa gång åker vi dit hela familjen med dig som guide!

    Nu måste vi hinna skypa innan vi åker till stugan över påsk! Torsdag/fredag denna vecka?
    Har själv veckan som gått både upplevt sommar i Stockholms inre skärgård och skottat snö i stugan.

    Vi hörs!

    D

    D

    SvaraRadera
  3. Åh varma källor, bad i floden, Banff och Rockies. Låter inte fel! Det är kul med Rocky Mountain för alla bilder jag sett och tagit av berget ser ut att vara precis från samma ställe, häftig bergskedja det där. Sverige är för platt!

    SvaraRadera