torsdag 8 april 2010

Bergsvandring

I helgen var jag, Sandra och den litauiska au pairen Kristine på en tredagars fjällvandring. Vi ville prova på att vandra i bergen här i England, och efter mycket funderade bestämde vi oss för att åka till Yorkshire Dales!
Det är sån tur att Sandra har en egen bil, annars skulle vi ju inte kunna åka på så mycket utflykter och äventyr. Det tog drygt fem timmar att köra till Yorkshire Dales, som ligger i mitten av England, men vi gick upp tidigt så vi var framme strax innan elva.

Ju närmare bergen vi kom, desto fler får såg vi. När vi såg får överallt (bland annat på vägen framför oss) visste vi att vi var framme!
Vi började med berget Whernside, det högsta i Yorkshire! Det var grått och regnigt...

Det var första gången Kristine var på ett berg. Hon var väldigt höjdrädd och vågade inte titta ner ibland, men hon gillade berget ändå :) Jag har inte ens tänkt på att man kan vara höjdrädd på ett berg, man står ju på marken liksom...

Vi åt kycklingsoppa med nudlar till lunch. Tyvärr hade vi ett jättedåligt jättelitet campingkök som drevs av små tabletter istället för t-sprit. Det tog oss ungefär en timme att koka upp en halv liter vatten till soppan :( Det gick åt en hel del tabletter också...
Underbar utsikt från vår tältplats!
Efter vi hade fått lite mat i magen och satt upp tältet tog vi en topptur, 736 möh var berget! Tänk vad lätt det var att gå utan ryggsäck, vi bara flög fram! Här i England är det alltid en stenpelare på toppen av berg, perfekt att stå på tänkte jag!

Sen var det dags för middag, rotmos med skinka! Tyvärr så hade vi bara två tabletter kvar efter vi lagat middagen, och nästan slut på vatten...

I tältet på morgonen när vi vaknade, det var kallt! Fast jag hade lånat Rachels militär-sovsäck, som var jättevarm och jätteskön, så jag sov gott hela natten!

Det snöade och haglade på morgonen, inte så kul att packa ihop tältet då. Men desto skönare att börja gå, så man fick upp värmen!

Vid bilen igen, vi gick upp och ner för detta stora berg! Fast nu var vi väldigt blöta och kalla. Vi var tvungna att köpa fler tabletter innan nästa bergbestigning, så vi satte oss i bilen och försökte hitta åt en by med en friluftsaffär.

Men bara efter en liten stund svängde vi av vägen och stannade, vi hade sett en skylt med texten tearoom! Vad passade väl bättre nu än en jättekopp hett te! Det blev scrambled eggs on toast också, jättejättegott och så skönt att sitta i ett varm mysigt rum!


Ett uppfinningsrikt sätt att torka strumpor på! Kläm fast dem i fönstret så torkar de snart av fartvinden!

Till slut hittade vi en by, Settle, med en affär där de sålde tabletter, så vi köpte en stor förpackning! Vi gick förbi det här kaféet, och vi kunde inte låta bli att gå in! Med tanke på namnet så hade vi ingen aning om vad som skulle finnas där inne, med det visade sig att de hade väldigt god hemgjord glass!

Svartvinbärsglass och jordbubbsglass, mmm...
När vi kom fram till det andra berget hade klockan redan hunnit bli fem, men nu sken solen och det var nästan vindstilla, så det kändes riktigt trevligt att börja vandra igen, fast det var så sent. Det här berget var fullt av fårhagar, så det var massor av får överallt! Fåren på bilden sprang mot oss och försökte nog attackera oss, men de blev skrämda av Kristines kamera. Jag tyckte det var ganska läskigt, så vi skyndade oss därifrån :)

Vi hittade en jättefin gräsplätt för vårt tält, den låg ganska långt ifrån stigen men den såg så fin ut att vi bestämde oss för att sätta upp tältet där.

Det började bli rätt så blåsigt...

Sen var det dags för toppbestigningen, det började skymma...
Efter en stund började det bli väldigt mörkt och väldigt brant... Kristine klarade inte klipporna, hon var för höjdrädd så hon bestämde sig för att stanna.

Jag och Sandra gick ensamma de sista minutrarna upp till toppen och åt påskharar i choklad på toppstenen! På vägen ner tog jag fram min pannlampa, men Kritine var inte där vi lämnat henne... Hon hade bestämt sig för att försöka klättra ner själv, i mörkret. Som tur var kom vi i kapp henne efter en stund, men läskigt och spännande var det!
Nu skulle vi bara gå till tältet. Det visade sig vara svårare än vi trott... Det var kolsvart ute, inga stjärnor eller något som kunde visa vägen, bara min pannlampa som lyste upp marken några meter framför oss. Vi följde stigen en stund och vek sedan av och började gå in mot berget. Det var omöjligt att hitta tältet! Vi letade in mörkret en stund innan vi äntligen såg en mörk kulle som visade sig vara tältet!
Sen var det middagsdags! Vi öppnade vår nyinköpna kartong med tabletter och drog fram ETT TILL TABLETT-CAMPINGKÖK! Vi blev rätt så rädda där och tänkte att vi skulle få äta kall mat nu, men som tur var låg det tabletter inuti köket! Så vi började laga mat, pasta i tomatsås och wokade grönsaker, en och en halv timme tog det innan vattnet kokade! Värdelöst kök, och nu har vi två...
Det blev över varmt vatten efter att vi fixat maten, så vi gjorde varm choklad med marshmallows i. Godaste chokladen någonsinn! Vi var så kalla och hade längtat efter den chokladen i flera dagar!
Det spöregnade och var världens dimma när vi vaknade, men det var bara att packa ihop och ge sig av i regnet...
Kalla och blöta vänner i en fårhage på vägen ner
Äntligen vid bilen! Vi satte på högsta värme på fläkten och fikade inne i bilen innan vi började åka hem igen.

Det var en jätterolig bergsvandring, även om den var väldigt kall och regning!!

1 kommentar: