onsdag 23 september 2009

Nybakat bröd


Har bakat bröd idag. Det skulle bli ciabatta, men när jag smulat ner jästen i bunken och skulle hälla i resten av ingredienserna fanns det alldeles för lite vetemjöl. Så det fick bli rågbröd med russin istället. Jättegoda blev de, vi åt några ljumma med smör och ost på! Mmm...


Ylvas rågbröd

50 g jäst
2 dl filmjölk
1 dl mjölk
3 dl hett vatten
1 dl russin
1 msk brödkryddor
2 msk brödsirap
1 msk salt
3 dl vetemjöl
rågsikt

Blanda ihop allt. Häll i rågsikt tills degen inte känns så kladdig. Rör eller knåda degen i 5-10 minuter. Jäs i ca en timme. Baka ut till bullar, limpor eller en stor kaka. Jäs i 30 minuter. Grädda stora bröd i 200 grader och små bröd i 225 grader, tills de fått fin färg. Njut nygräddade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar