onsdag 23 maj 2012

Vår ökenresa!

Här kommer reseberättelsen och bilder från långhelgen i Osoyoos. Titta, läs och bli avundsjuka! :)

Tidigt på fredagsmorgonen körde Harold två trötta men förväntansfulla flickor till busstationen. Redan klockan sex lämnade vår buss Vancouver för att köra mot Osoyoos i östra BC. Bussresan ägnades väl åt detsamma som de flesta bussresor brukar ägnas åt; tupplurar och småprat. Men däremellan såg vi till vår stora glädje (Kanadas första!) björn på sidan av vägen! Och ju längre från Vancouver vi körde, desto mer började landskapet förändras. De små samhällen vi körde igenom såg ut som om de var från en gammal western-film, och de lummiga skogar vi är vana vid härifrån, byttes ut mot snöiga bergskedjor och senare fruktodlingar och sandiga torra kullar.
Strax efter två på eftermiddagen var vi äntligen framme i Osoyoos! Damen i turistinformationen sa att det bara skulle ta tio minuter att promenera till vår campingplats därifrån, så trots tunga ryggsäckar satte vi i gott mod av mot halvön där vi skulle tälta. Det visade sig att damen nog aldrig varit där och inte visste vad hon pratade om, för de tio minutrarna hon lovat blev snarare femtio. Nästan en timmes promenad med vandringsryggsäck och jeans i en öken, det var väldigt svettigt!
Vi var nästan döda när vi äntligen nådde fram! Tältet sattes upp, och jag tog ett dopp i sjön. Härligt!
Vi hade inte alls ork till att gå tillbaka in till byn för att handla mat, så till middag lagade vi det enda vi tagit med hemifrån, pinnbröd och marshmallows! När vi skulle göra upp eld för grillningen, så hittade vi inget annat papper att tända med än det papper med park-rules som campingpersonalen gett oss en stund tidigare... Inte kan det väl vara så viktiga regler tänkte vi, och satte eld på pappret ;)
Efter en stormig (nästan så vi trodde vi skulle blåsa bort!) natt i tältet, vaknade vi till solsken och fågelsång. Eftersom vi inte hade någon frukost i tältet tog det inte alltför lång tid innan vi var redo att bege oss in mot byn. Efter att vi ätit oss mätta, hyrde vi cyklar och cyklade genom ökenlandskapet förbi en hel massa fruktgårdar, vinodlingar och bondgårdar. Vi stannade till vid en flod, la oss i gräset, åt vattenmelon med sked och njöt av solen. Så härligt och så fint!
Vinodlingar i långa rader
Lördagkvällen avslutades på bästa sätt med en stor lägereld och en simtur och hårtvätt i sjön. 
Söndagen blev en nutelladag! Nutellamackor till både frukost och lunch, och nutella på pinnbrödet på kvällen :) Söndagen började med att vi körde go-kart på en lekland, det var så roligt! Det måste jag göra om igen!
Vi tog en lång promenad förbi körsbärsodlingar, kaktusar, hästhagar och längs med stranden. Sen tänkte vi hyra vattenskotrar, men mitt kreditkort hade inte täckning för en deposit på 1000 dollar, så det blev en kajaktur på sjön istället.
Det fanns en hel del skallerormar i närheten, och vi läste varningar om att man alltid skulle kolla i sin sovsäck  innan man kröp ned i den på kvällen, för att vara säker på att ingen orm gömde sig där. Vi hittade som tur var aldrig någon i sovsäckarna och såg heller ingen orm någon annanstans, men hörde något som kanske var en orm i buskarna...
Fina vyer! Så annorlunda från gröna Vancouver. Här var det torrt och sandigt, och de var så få träd i bergen att man utan problem skulle kunde räkna dem. Om nu skulle vilja göra det, vilket vi inte kände så stort behov av att göra :)
Jag måste såklart ha en bild på mig och en kaktus, är man i öknen så är man! På måndagen packade vi ihop, och tog bussen tillbaka till Vancouver, trötta efter alla nya intryck och upplevelser. Det var en härligt ökentripp!

2 kommentarer:

  1. Vackert landskap. Då kan du bocka av öken från listan att se och göra. Vad väntar härnäst? En glaciär?

    D

    SvaraRadera
  2. Ytterligare äventyr,tur att ormarna och andra hemska djur höll sig borta.
    Har du hört att en man kastade sig utför Niagarafallet och klarade sig med livet i behåll?
    Skönt att du redan varit där! fof

    SvaraRadera