tisdag 3 januari 2012

Niagara Falls

Igår åkte jag, Daniel och mormorn på roadtrip! Halvvägs mötte vi upp Tash, som hade tillbringat två dagar med vänner. Lille D var väldigt glad att återse sin mamma igen! Och jag var glad över att se min värdmamma, och jag är säker på att Jean-Anne var glad över att träffa sin dotter. Med andra ord var vi en glad skara som fortsatte färden, mot de världsberömda vattenfallen Niagara Falls! Kan man annat att förundras över naturens under när man möts av de här synen:
 Mäktigt
Niagara Falls består av två vattenfall, det stora halvmåne-formade - Canadian Horseshoe Fall, och ett lite mindre, som ligger i USA ca 300 meter bort, kallat The American Fall. På bilden syns båda, fast eftersom jag inte än har skaffat visum till USA, så koncentrerade vi oss på det största och mäktigaste, det kanadensiska vattenfallet!
 Det var så häftigt! Den gigantiska floden bara plötsligt försvann, och vattnet forsade nerför klipporna! Vattnet dånade, och dimman steg upp från fallet högt upp i luften och gjorde att det var ett konstant, och iskallt, regn vid sidan av fallet. 
 Jag framför en liten bit av The Canadian Fall
 Jag och Tash tog en tur till under fallet! Först fick vi åka hiss ner, och sen gå ut på en plattform alldeles invid fallet. Bland det häftigaste jag gjort!
Sen gick vi i en nästan hundra år gammal tunnel i berget under fallet! Tunneln skakade och vibrerade från dånet av vattnet som föll ovanför och omkring oss. Vi kom fram till små dörrar, där vi kunde se vattnet som forsade - vi var alltså på baksidan av Niagara Falls!
 Efter nap och lunch tittade vi oss omkring i det stora visitors-center som låg intill fallen. Daniel har kommit in i en väldigt pussig period, han pussar allt och alla just nu, så när han såg sin spegelbild i en stor julgranskula, var han bara tvungen att pussa och krama sig själv. Han är så söt!
 
Jag och mormorn gick på en 4-D movie-experience om fallens uppkomst. Jag trodde det skulle vara som en vanlig 3-D film, fast med lite mer effekter, så jag blev lite förvånad när de delade ut regnrockar till oss. Det visade sig vara en helt otrolig filmupplevelse! Först en "vanlig" 3-D film om hur fallen blev till, och sedan fick vi gå in i en annan salong, temperaturen sjönk med 20 grader, och vi fick kliva på en stor plattform av metall som flöt på vatten. Vi höll i några handtag, och så började föreställningen! Det var 360 graders filmduk, det snöade, plattformen skakade, snurrade och tippade åt olika håll, det regnade och vattnet splachade åt alla håll! Verkligen något annorlunda, men så roligt! 
Allihopa framför fallen
Ett moln av vattenånga ovanför fallen och en regnbåge 

Vilken dag! Med all säkerhet ett minne för livet!

1 kommentar:

  1. Om du bara fick säga en sak jag/någon annan skulle se i Canada, vad skulle det vara?

    SvaraRadera